Jag och jag själv

Start
Radioteater
Propaganda
Forum
Musik
Highlights
Bengt Pohjanen
Shop
Jojs-klubben
Arkiv
Kontakt

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker
Bloggtoppen.se
fredag, november 24, 2006

Fredagslistan FARBROR


Den här listan är på mina farbröder. De föddes i ett hus i Husum i Ångermanland. Pappa Ernfrid jobbade på pappersmassafabriken och mamma Siri var hemmafru.


Bertil
[Uttalas ’bärtil med stark betoning på B:et]
Storebrodern. Utbildade sig till ingenjör och jobbade på ABB i Västerås ända till pensionen för några år sedan. Bertil kan säkert svetsa men har aldrig sysslat med det så mycket, han är ju ingenjör. Bertil ler mycket och har ordning och reda omkring sig. Följaktligen började han på senare tid intressera sig för veteranmopeder och veteranmopedträffar. Har alltid kört Volvo, men jag är lite osäker på vilken modell han har nu. När vi sågs sist för ett par år sen pratade han om att han köpt en V40 Classic (den sista upplagan av varje modell döper Volvo till Classic och sätter in alla tillbehör). Jag har svårt att tro att han bytt sedan dess.
Bertil har taklucka och viker sina kläder på ett skonsamt sätt.
Han har aldrig haft mustasch.

Lennart
[’lännart. Ä:et ska vara så västerbottniskt långt bak i halsen som möjligt]
Den lite häftiga lillbrorsan till Bertil. Lennart var i rätt ålder när rocken kom. Han kan ”tale ve” busar och jobbar på kriminalvården i Umeå. Skrattar mycket. Har tre söner som skrattar ännu mer. Lennart har alltid haft två till fyra bilar. Huvudbilen är alltid en ganska fräsch Volvo (som hans söner gärna bredställer på vintern när inte Lennart vet) (bredställ är när man sladdar så bilen hamnar i minst 90 grader eller helst ett helt varv). Lennart har alltid haft tillgång till smuggelsprit, stål och billigt virke. Bygger ytterligare en veranda vart tredje år. Svetsar bra och är specialiserad på finliret. Sitter mycket i garaget och svetsar miniatyrbåtar i koppar. Ogillar att resa, men har ändå rest mycket med familjen. Detta har lett till en och annan plötslig sträckkörning Paris-Umeå med motiveringen ”nu ska vi hem”.
Lennart är extremt bra på att pruta. Extremt bra.
Har alltid haft mustasch.

Gösta
['gösta. Ska låta som att man hostar ut namnet]
Den starke. Har varit på sjön sedan barnsben. Är förmodligen bäst i Västernorrland på att ro. Tog en gång i så hårt att han knäckte åran i årklykan. Jobbade på pappersmassafabriken i unga dar men sa upp sig genom att slunga en hammare i en plåtdörr, gå utan ett ord för att sen dra ”ut ve båt’n” i två veckor. Märket i dörren finns kvar och heter idag ”enGöstasmärket” (ett ord). Är född med svetsen i ena handen och hammaren i den andre. Har byggt flera bryggor och båthus helt ensam. Om man är tillräckligt listig och stark slipper man jobba med andra. Och alla andra är sämre på att jobba än Gösta. Har kört olika bilar genom åren men aldrig Volvo. Däremot Mazda och Opel. Ett tag hade han ingen bil alls. (!)
Klär sig i rejäla och dyra vildmarksmärkeskläder.
Har aldrig haft mustasch.

Sven
[svän. Kallas även för Mölla]
Johanssonsyngstpojken som även är min pappa. Fick aldrig hjälpa till att bygga och har därför inga svetskunskaper. Eftersom han är yngst (och gärna undvek stryk) blev han bra på att pejla in andra människor. Sven utbildade sig till socionom och jobbar idag på Familjerätten i Luleå. Satt i tonåren på sitt rum och spelade gitarr eftersom han hade mycket sjukdomar. Drabbad av allvarliga benbrott och blindtarmsoperationer lärde han sig känna bluesen. Kör Saab. Eftersom Sven aldrig fått det givna intresset ”att bygga” i sin famn har han istället haft godtyckliga intressen såsom fågelskådning, slagruta, myror, flugfiske, akvarellmåleri, jazz, ståltrådskonst samt bloggande. Sven har sin medfödda oförmåga att bygga till trots byggt en sommarstuga (fodrad norrbottenstimring) och en plastbåt (Fisherman 20).
Hade helskägg till slutet av 1980-talet då han rakade sig.
Sedan dess bär han mustasch.




torsdag, november 16, 2006

Fredagslistan LIKA SOM BÄR

1.








Lars Leijonborg?










Tom Prahl?

2.







Vatten?








Sprit?

3.



Kokt korv?







Lokalradion?


4.
l
Stora i?

I
Lilla L?


5.






Robert Wells?









Svenne Hedlund?


6.








Sven Otto Littorin?








John Ausonius?


7.






Magnus Hedman?








David Brent?
(cred rille, eller en vän till honom. jag kommer inte ihåg)


8.





Bern?








Wien?

9.






Marmelad?





Sylt?


Jag och jag själv är inte orginella. Bara lite bättre. Trevlig helg!




fredag, november 10, 2006

Fredagslistan CITATMANNEN

Inspelningen av radioteatern Clownen Manuel är i full gång. Hur och när och om och var ni kommer kunna höra den har jag ingen aning om. Tills dess låter jag er ta del av några underbara karaktärer. Idag får ni möta Citatmannen.

Namn: Citatmannen.
Öknamn: Kattstryparn.
Klädsel: Kroppen pryds av läderremmar, bjällror och fjädrar. På ryggen har han ett lapptäcke som mantel. I övrigt bär han diverse new age-plagg.
Kroppsform: Stor
Doftar: Död djurhud
Älskar: Småfåglar, visdomsord och sig själv.
Hatar: Katter.
Huvudsyssla: Stryper stadens alla katter med sin läderrem. Han stryper dem av två anledningar. Främst för att bevara småfåglarna, men han vill även tjäna en hacka på att sälja kattskinnen.
Bisyssla: Predikar sin kunskap till sin omvärld. Lär ut Insiktens rangordning och vikten av ödmjukhet.
Pratar: En onaturlig skånska som han lagt sig till för att verka vis. Själv säger han att han talar ett tungt språk som han kallar för ”tungomål”.
Popularitet: Hos Manuel är Citatmannen gränslöst populär. Alla andra hatar förmodligen honom.
Övrigt: Så här kan hans uppfordrande livsvisdomar låta (i listform utan inbördes rangordning):

1.
Finnes där ödmjukhet, kommen I höra min visdom.
Finnes där sämja, kommen I förstå min visdom.
Finnes där själafrid, kommen I leva min visdom.
De Annorlunda lärorna kräver er uppoffring, eder ödmjukhet.

eller

2.
En trängd och obekväm lyssnare är en god lyssnare mottaglig för visdom.
En god lyssnare sänker sin blick och håller ut sina handflator mot kunskapsbäraren. Citatmannen kräver eder ödmjukhet.

eller

3.
Att hålla sig allena, att inte hällas igenom,
Di tärande krafter som I håller för bekanta.
Detta håller mig beständig, detta må ni fatta
Citatmannen kräver eder ensamhet, eder ödmjukhet.

eller varför inte paradvisdomen

4.
Tänker som ett geni, skriver som en medelmåtta och hör! Pratar som en idiot.
Börja med mani, föreställ dig en stadsråtta och se! Här går en idiot.
Meditera och kliv i, även om det är en potta, och känn! Du är en idiot.

Annorlunda läror. Medelmåttiga träldom och gladlynt idioti.




torsdag, november 02, 2006

Fredagslistan HOLLANDIFIERINGEN

Att Holland inte är ett land har vi redan konstaterat. Men det betyder inte att Holland inte finns. Det inte bara finns utan håller dessutom även på att invardera Sverige, utan att vi ser det.
Denna fredag listar jag på vilket sätt Sverige är på väg att Hollandifieras.

1. Drogliberalismen är så utbredd att den ses som en självklarhet.
Att prova droger i "måttlig" mängd anses normalt och sunt. Det går hand i hand med den postmoderna självförverklingsprocessen. Den som inte provat droger bör motivera detta avvikande beteende. Han eller hon vet inte vad hon säger nej till. Om tio år kommer säkerligen polisen att se genom fingrarna med ganja och braj.

2. Klimathotet kommer sänka Gamla stan och därför måste vi bygga dammar och vallar.
Den dagen Gamla stan ligger under vattenytan hoppas jag vi struntar i att slösa pengar på dammar. Det finns en anledning till varför Gamla stan ligger under vattnet. Syndafallet all over again, helt enkelt. Vi vill inte dit, men om det kommer så är det bara att stå sitt kast. Är man inte på land är man på botten.

3. Främlingsfientligheten är en del av folksjälen.
Tro inte att det bara var en slump att SD sitter överallt. Folk röstade på dem. Folk röstade på sossarna också trots deras Hollandistiska utlänningspolitik. Folk röstade på Alliansen.

4. Vi är bra på att tala engelska.
Holländare är förvånansvärt bra på engelska. Say no more.

5. Vi har rena gator och torg.
Holland är också väldigt välstädat. Men som vi alla vet - under varje välstädad gata ligger en hund begraven.

6. Trafficking finns men ignoreras.
Det är för mig helt obegripligt att det förekommer koppleri och människohandel i vårt land också. Stop trafficking för bövelen. Hur trevligt är Red light district i Amsterdaang när allt kommer omkring?

7. Trädgårdstrenden.
När en man vid namn Ernst Kirchsteiger får oss att intressera oss för trädgård och blommor kan väl inte Hollandifieringen undgå någon. Blommor!

8. Ordjakten.
Okej, samla er. Det här är det yttersta beviset. De senaste åren har tv-tablån krossats av idiotiska ordleksprogram. Programmen spelas in i Amsterdaang. Ungdomar som inte tycks ha någon ryggrad flyttar dit. De jobbar fyra dagar i sträck och sen klubbar de fyra dagar i sträck. Synd, pengar, sex och droger. Tomgång, tomhet och tomtar. Kulisser, fester och tester.
Vi bjöd in Amsterdaang och nu är allt för sent.


Fotnot:
Jag och jag själv är så långt från drogliberalism som det går. Faktum är att varken Johan Ericsson eller Anders Teglund någonsin provat någon form av narkotika.

Jag och jag själv är alliansfritt.