Jag och jag själv

Start
Radioteater
Propaganda
Forum
Musik
Highlights
Bengt Pohjanen
Shop
Jojs-klubben
Arkiv
Kontakt

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker
Bloggtoppen.se
fredag, oktober 21, 2005

Fredagslistan v 42.

Alla riktiga tidningar med självakting inleder helgen med en Fredagslista. Jag och jag själv är naturligtvis inte sämre.

Idag listar jag Hobby. Det finns inget vackrare och obegripligare med vuxna männskor som har en hobby. Hobby är inte att förväxla med Fritidsintresse. Skillnaden är att hobby utövas av folkpartister och de har väldigt specifiserade kataloger och hemsidor.

5. Modellbåt. En relativt ovanlig hobby, troligtvis eftersom utövare av Hobby oftast bor i inlandet. Där kan det vara svårt att hitta vatten. Men om man har tillgång till vatten är det oftast en sjö och då är lyckan fullkomlig. De har ett förbund som de döpt till Svenska Modellbåt Förbundet.

4. Modellbil. Den i särklass ovanligaste hobbyn. Jag tror att det beror på två saker. ETT: det är riktat till barn. TVÅ: bilintresse är något som raggare har, därför är det redan upptaget. Raggarna har riktiga bilar och riktiga kvinnor.

3. Att snickra. Den vanligaste hobbyn som på senare tid har visat sig bryta de politiska gränserna. Man kan mycket väl rösta på MP och gilla att "snickra". Det är stor skillnad på Snickeri (Hobbyn) och att bygga. De ting som man snickrar är små och meningslösa. Att bygga är på riktigt och man får beröm av kvinnor. Och ibland även män. Riktiga män.

2. Flyg. Kräver ett väl utrustat rum med bra belysning och tillgång till lokalradio. Utövaren har stora kunskaper, särskillt inom materialteknik och mekanik. Han måste kunna saker som vikt, hårdhet och mått. Och besitta en enorm tålmodighet, eftersom man ofta kraschar planen. Denna tålmodighet är väldigt signifikativ för modellflygaren. Han besitter sådan självkontroll att han sällan skrattar, gråter eller gör bort sig.

1. Tåg. Kräver ett väl utrustat rum med bra belysning, tillgång till lokalradion och ännu ett rum där man kan bygga en miniatyrstad. Utövaren är ofta bosatt i sina döda föräldrars villa på en nerlagd bruksort i södra Norrland. Sina enorma kreationer till trots verkar dessa män inte ha något som helst behov av att visa upp sig för den stora massan. De vill snarare hålla hobbyn helt för sig själv. Det är något mycket beundransvärt, men det har också en förklaring. Dessa män tycks utåt besitta samma självkontroll som flygaren men är snarare det rakt motsatta. Inom honom råder kaos. Han kan stå och titta på lekande barn lite för länge, har aldrig fått växa upp själv och detta är nu ett stort orosmoln för hela grannskapet. Men grannskapet ska vara oerhört tacksamma att han har sitt tåg, för det är det enda som håller kaoset i schack.

Trevlig helg.




0 Kommentarer:

Skriv en kommentar