Jag och jag själv

Start
Radioteater
Propaganda
Forum
Musik
Highlights
Bengt Pohjanen
Shop
Jojs-klubben
Arkiv
Kontakt

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker
Bloggtoppen.se
onsdag, mars 01, 2006

Schmumeå. Del 2.

Inger Sandström och allt det där.

När en engelsmännen pratar om sitt ursprung nämns alltid slaget vid Hastings år 1066. När Wilhelm Erövraren en gång för alla såg till att tränga bort skandinaverna kunde man på allvar odla anglosaxer. Det här är så självklar historia för dem att man inte pratar om det längre. Man nöjer sig med uttrycket "1066 and all that".

Schmumeåpunken startade med David Sandströms aktade mor Inger. Hon var i slutet av åttiotalet och hela nittiotalet väldigt aktiv inom stadens ungdomsverksamhet. Hennes son David, som är en av den viktigaste Schmumeåiten, började spela punk ihop med Dennis Lyxsén. Dennis var redan då etablerad punkare men när dessa två började spela föll något på plats. Det var Inger som sa att de skulle börja spela ihop, men de var utan replokal. Hon sa att de mer än gärna fick spela i deras garage på Teg. Bandet som de startade fick sedermera namnet Refused.

Nittiotalets glansperiod är helt och hållet Ingrids förtjänst. Hon såg till att ungdomar startade föreningar, bildade sig och anordnade spelningar. Främst av allt såg hon till att ungdomarna inte tog droger genom att döpa hennes dogm till Straight Egde.

Straight Edge kunde alla bli. Det räckte med att sluta äta animaliska produkter, inte nyttja droger och gå på HC-konserter. Väl på konserterna kunde man se den lätt sekteristiska rörelsens symbol, X-et, på allas handleder. Redan här slutade folk prata om vem som låg bakom allt. Ingrid jobbade i det fördolda, hon visste att som morsa kan man inte synas alltför mycket. Framför sig höll hon istället David och Dennis. Dessa två fick sprida hennes budskap och gjorde det med enorm bravur.

I modern Schmumeåhistorieskrivning brukar man tala om att Dennis Lyxsén hämtade Straight Edge-rörelsen från New Yorks punkscen. Men faktum är att hela rörelsen har sitt ursprung i Umeå. Friska tag, Umeågubben, Banverket, kokt varmkorv och allt sånt som vi redan pratat om.

Folk känner idag till Ingrid, men kanske mest för att hon släpper David Sandströms nya musik på hennes och maken Björns bolag MOFAB Teg. Men här och var, när man som minst anar det kan man förnimma frasen "Ingrid Sandström och allt det där" och nu vet även ni vad det betyder.

Ingrid Sandström startade Schmumeå ur sin varma Umeåbarm.



Skärpta, nyktra, smarta killar som föredrar statlig tjänst. Eller A-kassa.




6 Kommentarer:

Så fint

Skrivet av Anonymous Anonym @ 1:04 em  

.....

hrrm... det skrivs "sekteristiska" inte "sektistiska".

ursäkta hårklyverierna.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 2:44 em  

.....

självklart. Ett misstag. bra att du påpekar det.

Skrivet av Blogger Jag och jag själv @ 4:40 em  

.....

det var så lite.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 6:38 em  

.....

Jag undrar...heter människan Inger eller Ingrid?

Skrivet av Anonymous Anonym @ 3:26 em  

.....

ingen vet. ingen vet.

Skrivet av Blogger Jag och jag själv @ 10:48 em  

.....

Skriv en kommentar