Jag och jag själv

Start
Radioteater
Propaganda
Forum
Musik
Highlights
Bengt Pohjanen
Shop
Jojs-klubben
Arkiv
Kontakt

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker
Bloggtoppen.se
onsdag, november 02, 2005

Mödomshinnan

Jag har mycket kvar att lära om kvinnan, det vet jag.
Min bästa vän, ljudingengören M, har pratat om att mödomshinnan inte finns. Jag har varit tveksam men nu är jag det inte längre. Jag tackar M för all hans kunskap och delar med mig.
Läs detta:


"Innan Monica Christianson började forska arbetade hon heltid som barnmorska. Hon har jobbat med förlossningar och på ungdomsmottagning, men aldrig sett en hel och intakt mödomshinna. En dag frågade hon doktorandkollegan vid Umeå universitet, tillika barnmorskan, Carola Eriksson hur det kunde komma sig att det var så. Svaret kom blixtsnabbt: Det är för att det inte finns någon mödomshinna.

Några år senare bestämde sig de båda forskarna för att ta reda på mer om hur det egentligen ligger till. Litteraturstudierna gav dem ytterligare belägg: Mödomshinnan, eller hymen som den också kallas, är en social och kulturell konstruktion och finns inte på riktigt. Kvinnor har en slidöppning, och hur den ser ut varierar från person till person.

Men om det inte finns någon mödomshinna, vad är det då som blöder?
Slidöppningen är ett hål, och alla hål har kanter, säger Monica Christianson och påpekar att hur de kanterna ser ut varierar från person till person. Slidmynningen kan vara flikig, rund eller oval och ha olika färg beroende på hur vi ser ut. Den kan också vara olika mycket töjbar, säger Monica Christianson och jämför med förlossningar; vissa kvinnor spricker, andra gör det inte.

Och om man går sönder eller inte har ingenting med mödomshinnor att göra, eller hur?
De flesta kvinnor som har gått igenom puberteten och har penet-rerande sex på frivillig basis blöder dessutom inte. Mindre än 30 procent, för att vara hyfsat exakt. Paradoxalt nog kan alltså föreställningen om att det finns en mödomshinna som kommer att spricka och göra ont vid samlag leda till att det faktiskt gör ont och blöder mer. Det är svårt att vara avslappnad och upphetsad samtidigt som man förbereder sig på smärta.

Myten om den blödande mödomshinnan tros bland annat komma från gamla tiders barnäktenskap, unga flickor som inte kommit i puberteten giftes bort och blir det fortfarande i vissa delar av världen och det är inte svårt att föreställa sig både smärta och blödande underliv hos barn som penetreras mot sin vilja. Och att myten lever kvar beror på att den är ett sätt för patriarkatet att kontrollera kvinnors sexualitet. Men också för att kvinnor och män har dålig koll på hur deras könsorgan ser ut.

Monica Christianson önskar att unga tjejer skulle titta på sig själva i en spegel och ta reda på hur deras kön egentligen ser ut. Då skulle de se att det är en öppning, ett hål som man kan stoppa in till exempel ett finger i. Och de som faktiskt har någon missbildning som täpper igen det skulle kunna söka vård i tid och slippa ha ont när de sedan har samlag, säger hon. Helst av allt skulle hon vilja att vi slutade använda orden mödomshinna och hymen i både ordlistor och samtal.

Det är viktigt att benämna saker med dess rätta namn, och det är slidöppning. Alla förlorar på att myten om mödomshinnan lever kvar, och alla, även män, vinner på en jämlik och positiv sexualitet."


Hämtat ur Anna Hellgrens artikel i
Nerikes Allehanda Norrupplaga 2005-10-28
Sektion: Nöje Del: Nerikes Allehanda Sida: 17

©Nerikes Allehanda

Word.




0 Kommentarer:

Skriv en kommentar