Jag och jag själv

Start
Radioteater
Propaganda
Forum
Musik
Highlights
Bengt Pohjanen
Shop
Jojs-klubben
Arkiv
Kontakt

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker
Bloggtoppen.se
fredag, november 24, 2006

Fredagslistan FARBROR


Den här listan är på mina farbröder. De föddes i ett hus i Husum i Ångermanland. Pappa Ernfrid jobbade på pappersmassafabriken och mamma Siri var hemmafru.


Bertil
[Uttalas ’bärtil med stark betoning på B:et]
Storebrodern. Utbildade sig till ingenjör och jobbade på ABB i Västerås ända till pensionen för några år sedan. Bertil kan säkert svetsa men har aldrig sysslat med det så mycket, han är ju ingenjör. Bertil ler mycket och har ordning och reda omkring sig. Följaktligen började han på senare tid intressera sig för veteranmopeder och veteranmopedträffar. Har alltid kört Volvo, men jag är lite osäker på vilken modell han har nu. När vi sågs sist för ett par år sen pratade han om att han köpt en V40 Classic (den sista upplagan av varje modell döper Volvo till Classic och sätter in alla tillbehör). Jag har svårt att tro att han bytt sedan dess.
Bertil har taklucka och viker sina kläder på ett skonsamt sätt.
Han har aldrig haft mustasch.

Lennart
[’lännart. Ä:et ska vara så västerbottniskt långt bak i halsen som möjligt]
Den lite häftiga lillbrorsan till Bertil. Lennart var i rätt ålder när rocken kom. Han kan ”tale ve” busar och jobbar på kriminalvården i Umeå. Skrattar mycket. Har tre söner som skrattar ännu mer. Lennart har alltid haft två till fyra bilar. Huvudbilen är alltid en ganska fräsch Volvo (som hans söner gärna bredställer på vintern när inte Lennart vet) (bredställ är när man sladdar så bilen hamnar i minst 90 grader eller helst ett helt varv). Lennart har alltid haft tillgång till smuggelsprit, stål och billigt virke. Bygger ytterligare en veranda vart tredje år. Svetsar bra och är specialiserad på finliret. Sitter mycket i garaget och svetsar miniatyrbåtar i koppar. Ogillar att resa, men har ändå rest mycket med familjen. Detta har lett till en och annan plötslig sträckkörning Paris-Umeå med motiveringen ”nu ska vi hem”.
Lennart är extremt bra på att pruta. Extremt bra.
Har alltid haft mustasch.

Gösta
['gösta. Ska låta som att man hostar ut namnet]
Den starke. Har varit på sjön sedan barnsben. Är förmodligen bäst i Västernorrland på att ro. Tog en gång i så hårt att han knäckte åran i årklykan. Jobbade på pappersmassafabriken i unga dar men sa upp sig genom att slunga en hammare i en plåtdörr, gå utan ett ord för att sen dra ”ut ve båt’n” i två veckor. Märket i dörren finns kvar och heter idag ”enGöstasmärket” (ett ord). Är född med svetsen i ena handen och hammaren i den andre. Har byggt flera bryggor och båthus helt ensam. Om man är tillräckligt listig och stark slipper man jobba med andra. Och alla andra är sämre på att jobba än Gösta. Har kört olika bilar genom åren men aldrig Volvo. Däremot Mazda och Opel. Ett tag hade han ingen bil alls. (!)
Klär sig i rejäla och dyra vildmarksmärkeskläder.
Har aldrig haft mustasch.

Sven
[svän. Kallas även för Mölla]
Johanssonsyngstpojken som även är min pappa. Fick aldrig hjälpa till att bygga och har därför inga svetskunskaper. Eftersom han är yngst (och gärna undvek stryk) blev han bra på att pejla in andra människor. Sven utbildade sig till socionom och jobbar idag på Familjerätten i Luleå. Satt i tonåren på sitt rum och spelade gitarr eftersom han hade mycket sjukdomar. Drabbad av allvarliga benbrott och blindtarmsoperationer lärde han sig känna bluesen. Kör Saab. Eftersom Sven aldrig fått det givna intresset ”att bygga” i sin famn har han istället haft godtyckliga intressen såsom fågelskådning, slagruta, myror, flugfiske, akvarellmåleri, jazz, ståltrådskonst samt bloggande. Sven har sin medfödda oförmåga att bygga till trots byggt en sommarstuga (fodrad norrbottenstimring) och en plastbåt (Fisherman 20).
Hade helskägg till slutet av 1980-talet då han rakade sig.
Sedan dess bär han mustasch.




9 Kommentarer:

Ha,ha,ha,på pricken!
Det är ur denna kulturella mylla som du härstammar, vilket fantastiskt arv!
Det finns billiga elsvetsar på Claes Ohlsson....

Skrivet av Anonymous Anonym @ 5:01 em  

.....

Det här är den bästa bloggen jag hittat hittills :) Vem är du egentligen?? Funderar på den där umegubben... Finns det nån sån i Umeå eller är det ditt eget påhittade namn för den typiska manliga umeåbon? /johanna

Skrivet av Anonymous Anonym @ 11:39 em  

.....

det är en observation av alla umeås innevånare. umeågubben finns överallt, i säg 2000ex.
han kan heta olika saker.
det är den typiska umeåbon.

kul att du gillar bloggen. den är ju verkligen spretig. vill ju egentligen att den ska vara ett "kulturprojekt", men nu för tiden är det mest Fredagslistor.

Men vad gör det? Lika glad är du för det, men gladast är nog räven.

Skrivet av Blogger Jag och jag själv @ 10:23 fm  

.....

Tycker du ska skriva oftare :) Gillar dina fredagslistor, men kan du inte ha måndagslistor, tisdagslistor osv också? ;) Ha en bra dag! /johanna

Skrivet av Anonymous Anonym @ 2:48 em  

.....

vad fan.


krohsghow.blogspot.varförkom intevipådethär!?.com

På senaste tid har vi fått en mängd e-mail till jag & jag själv angående den otäcka likheten mellan vår blogg och krogshow.blogspot.com. Vi väljer att inte kommentera (även om det är uppenbart vad som försigår) men publicerar ett av breven här:

Det här med att öppna starkt. "Lovar tungt men håller tunt" som det sas bakom ryggen på den nu döda labeln PLANEKONOMI är något man måste passa sig för! Öppningar vi hört alldelens för ofta & som alltid gjort oss besvikna: "det här är det nya!" , "Vi ska ta vid där postrocken inte kan komma längre" , eller som krogshow.blogspot.com "Detta skulle bli den nya svenska humorn" Redan där har man både skjutit sig i foten, sålt smöret tappat pengarna & gjort självmål. /Rob Hardy

Skrivet av Anonymous Anonym @ 8:14 em  

.....

krogshow är en jävla ripoff. jagochjagsjalv är ride, krogshow popsicle.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 2:14 em  

.....

De är i koppar - materialet.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 5:12 em  

.....

stpaulibögen: det är egentligen ingen större skillnad. båda tillhör det så kallade "thern-gänget" som är ett humorgäng som leddes av jonas thern under tidigt 2000-tal. thern fick dock svårt att hålla ihop gruppen inför inför ett gycklarseminarium i Gent, och gruppen delades upp i två lika stora delar, som då nu blivit "jagochjagsjälv"-gänger och "krogshow"-gänget. den stora skillnaden är att jagochjagsjälv-grabbarna bor i Göteborg, är snygga och outbildade; krogshow-killarna är baserade mer norröver, är tjocka och överutbildade.

thern, däremot, har numera resignerat från humorscenen och sägs allt oftare synas tillsammans med Igor Sypnewsky på Krakows gator, sugandes pekfingrar på industrimagnater för rökheroin eller lite tuschlukt.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 5:48 em  

.....

tuschlukt? hahahaha. prinsens sida då? en förlängning av allt det otäcka med butter. folkpartism.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 1:43 em  

.....

Skriv en kommentar