Jag och jag själv

Start
Radioteater
Propaganda
Forum
Musik
Highlights
Bengt Pohjanen
Shop
Jojs-klubben
Arkiv
Kontakt

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker
Bloggtoppen.se
fredag, december 22, 2006

Fredagslistan SEKTEN

Straight edge-rörelsen i Umeå var starten. Starten på sekten. Utåt sett blev Dennis Lyxsén en sektledare som styrde sina undersåtar med järnhand. För de som levde i sekten ”Veganerna” innebar det ett livslångt kontraktskrivande med en odefinierbar ledare. Många tror idag att det sektistiska Umeå är ett minne blott, att folk får äta vad de vill och bli så fulla de vill. Det stämmer till viss del, men bakom fasaden döljer sig ett hemligt spel. Sekten skriver numera osynliga kontrakt. Eftersom kontraktet inte är uttalat kan det vara svårt att redogöra vad det innehåller. Men här kommer de viktigaste punkterna.

1. Kött.
I sekten äter man inte kött. Alla vill egentligen äta kött, som kompensation får man skräddarsy sin egen vegokosthållning. Man kan vid upphandlingarna förhandla till sig olika kosthållningar såsom lakto-ovo-vegetarian (vanligast), veg-fast-äter-fisk (för de som aldrig varit veganer), veg-fast-äter-fisk-och-fågel (oaccepterad kombo, den är alldeles för hippie) eller kort och gott vegan (enligt många den självklara vägen till sektens topp, men det visar även på en oförmåga att förhandla till sig lite bättre kontrakt).
Kosthållningsförhandlingarna sker ungefär vart tredje år. Då gäller det att ha slipade argument. För att ta dig så långt bort från att vara vegan krävs en personlig integritet som få. Du ska kunna gå på stan och se dina vänner i ögonen. De vet vad du äter. Det du äter, den blir du. När förhandlingen är färdig kan du introducera din nya kost för omgivningen. Så länge du håller dig till förhandlingsperioderna och inte flamsar fram och tillbaka kan du klara dig från sektens osynliga dom. Faller domen kan du hälsa hem.

2. Alkohol.
Restriktionerna kring alkohol är hårda. Umeå är utesluten ur spritbältet. Om du väljer att dricka alkohol bör du ha en gourmét-syn på den. Du bör vara intresserad av smak och historia. Du dricker inte för rusets skull, utan för kunskapen och vänskapen. Att bli full är inte populärt och därför spårar ingenting heller ur. Någonsin. Umeå är en tjänstemannastad och som tjänsteman dricker du inte på ditt jobb. Råkar du arbeta som rockmusiker gäller samma regler. Även om andra dricker på sina jobb ska inte du göra det. Du ska föregå med gott exempel.

3. Övertygelse om egen vilja.
Du är övertygad om din fria vilja att göra som du vill. Exempelvis har du lyckats förhandla till dig kött och känner dig fri från sekten. Men du blir aldrig fri. Kom ihåg att du förhandlade till dig kött, och det gjordes knappast över en natt från vegan till kött. Du känner själv att denna livsföring är något du valt och därför känner du dig stark i din övertygelse. Du tror på dig själv.

4. Livslångt kontrakt.
Detta kontrakt binder dig livet ut. Du kan börja äta kött om du lyckas förhandla till dig det, men det går inte att bara börja utan förhandlingar. Alkohol på jobbet däremot, kommer du aldrig att prova. Inte ens om du jobbar någon annanstans än i Umeå. Du tror på en varaktig livsföring.

5. Inkluderande.

Det är svårt att inte bli en del av sekten. Alltså stor skillnad mot exkluderande rörelser. Man kan inte värja sig. Plötsligt är man en del av sekten.

6. Shape of punk to come.
Du är fascinerad av Refuseds sista album. Du är stolt att den kommer från din sekt. Du pratar om den när du är utomlands. Du solar dig i dess glans.

7. Vegan = Anarkist = Tjuv.
Om du inte lyckas förhandla dig bort från veganismen fastnar du i ett mycket tätt virrvarr av anarkoåsikter och ofokuserade karriärsplaner. Det kommer leda dig till att bli yrkessnattare. Du kan vara lugn, det finns en ursäkt inom sekten. Du är anarkist och tror inte på kommersialism. Du klipper din egen frisyr och låter en polare tatuera dig.

8. Porr.
Eftersom du aldrig sett porr på hemmaplan (där sektens lakejer lurar bakom varje gathörn) leder en resa utomlands till fullkomlig anomali. Plötsligt är porren det du söker efter. Du kliver rakt in bland porrhyllorna på de tyska bensinmackarna. Du gör det med glimten i ögat, alla vet ju ändå att du inte är sexist. Du är sektist.

9. Tatta sig.
Du har ett intresse för tatuering och älskar att prata om det.

10. Antikrist.
Du är inte kristen. Att vara kristen är ett skällsord. Sekten härstammar ur en frikyrklig tradition, men det har du ingen aning om. Kristendomen är fienden.

11. A-kassan.
Du är ursäktad att stämpla i 10 år. Efter det bör du kunna visa upp att du i alla fall har gått på spelningar. Att inte jobba eller plugga är vänsteranarkistiskt. Att bo i kollektiv likaså (trots att du hatar hippies).

JULBONUS: Familjen Teglund/Melins julkort!!





6 Kommentarer:

Hur förhåller sig begreppen "sekt", och egennamnen "rotary" och "mabd" till varandra?

Skrivet av Anonymous Anonym @ 9:08 em  

.....

om man bortser från punkt 5 och 11 så är mabd-sekten umeå-sektens raka motsats.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 9:33 fm  

.....

"Tatta sig". Att tatta sig. Där jag kommer ifrån betyder det "Att bete sig som en tattare". Dvs. stjäla och sno. Dvs. punkt 11. Så punkt 9 och 11 sammanfaller.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 12:31 em  

.....

Hörnu! Vi som knarkar den här bloggen vill ha en ny fredagslista, annars slutar vi skolan och börjar hänga på
Plattan/i Nordstan/i Stadsparken etc. Och då är det erat fel. Ni är vårat metadon i mörkret.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 3:52 em  

.....

skrev anonymt av misstag.

Skrivet av Anonymous Anonym @ 3:53 em  

.....

det kommer en nyårslista på nyår istället. kanske. förmodligen. eventuellt. mest trolig. jag lovar.

Skrivet av Blogger Jag och jag själv @ 11:42 em  

.....

Skriv en kommentar